Siatka CLASSIC to najczęściej stosowana siatka elastyczna do pieczenia, gotowania bądź wędzenia wędlin. Wszystkie siatki CLASSIC wykonane są z nici gumowych i przędzy poliestrowej, które spełniają wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Stosowna deklaracja zgodności może być dołączona przy sprzedaży siatki CLASSIC. Aby siatka ta zachowała swoje właściwości powinna być przechowywana w suchym, przewiewnym miejscu, w temperaturze od 4°C do 25°C, maksymalnie do 36 miesięcy. Wytrzymałość termiczna siatki CLASSIC w przypadku gotowania wynosi 120°C, natomiast w przypadku pieczenia, siatka posiada wzmocniony oplot gumy, dzięki czemu jej wytrzymałość termiczna wynosi 240°C.
Pakowanie wyrobów wędliniarskich surowych, gotowanych, pieczonych, bądź wędzonych z 1 kawałka mięsa oraz serów wędzonych. Ponieważ siatka CLASSIC wywiera lekki ścisk, zalecana jest przy wytwarzaniu produktów z delikatnych mięs, takich jak drób, ryby oraz sery. Istnieje możliwość równoczesnego zastosowania folii celulozowej, dzięki czemu końcowy wyrób uzyskuje lepszy smak i wygląd.
Przędza – podstawowym kolorem przędzy jest kolor biały oraz czerwony. Na specjalne zamówienie istnieje możliwość produkcji siatki z przędzą w kolorze czarnym, żółtym, pomarańczowym, zielonym, niebieskim, bordowym bądź brązowym.
Guma – podstawowym kolorem oplotu gumy jest kolor biały oraz czerwony. Na specjalne zamówienie istnieje możliwość produkcji siatki z gumą z oplotem w kolorze czarnym, żółtym, pomarańczowym, zielonym, niebieskim, bordowym bądź brązowym.
Dla odróżnienia wyrobów (np. szynka z łopatki czy udźca) lub dla pełniejszego wyeksponowania własnych wyrobów istnieje możliwość produkcji siatki CLASSIC z paskiem w kolorze czerwonym, czarnym, żółtym, pomarańczowym, zielonym, niebieskim, bordowym, brązowym bądź w kolorze tęczy.
Wykaz dostępnych rozmiarów przedstawia poniższa tabela.
Średnica [mm]* |
Ilość oczek na obwodzie |
80 (12) |
8 / 12 / 14 / 36 |
100 (14) |
8 / 12 / 14 / 18 / 24 / 36 |
115 |
8 / 12 / 14 / 18 / 24 / 36 |
125 (16) |
6 / 8 / 16 / 18 / 24 / 36 / 48 |
150 (18) |
8 / 9 / 16 / 18 / 24 / 36 / 48 |
160 (20) |
18 / 24 / 36 / 48 |
180 (22) |
18 / 24 / 36 / 48 |
200 (24) |
8 / 18 / 24 / 36 / 48 |
220 (26) |
8 / 16 / 24 / 36 / 48 |
240 (28) |
9 / 16 / 18 / 24 / 36 / 48 |
250 |
18 / 24 / 36 / 48 |
260 (30) |
18 / 24 / 36 / 48 |
280 (32) |
18 / 24 / 36 / 48 |
300 (34) |
18 / 24 / 36 / 48 |
310 |
18 / 24 / 36 / 48 |
330 |
18 / 24 / 36 / 48 |
350 |
18 / 24 / 36 / 48 |
*Podane rozmiary dotyczą siatki w jej maksymalnym rozciągu
(siatka może zostać nałożona na aplikator o średnicy nie większej niż podana średnica siatki)
Siatka CLASSIC dostępna jest w rolkach o nawoju długości 50 metrów (mierzone elektronicznie). Każda siatka jest zapakowana w woreczek foliowy i zaopatrzona w etykietę, na której jest zaznaczony rodzaj, rozmiar siatki oraz data produkcji. Rolki wkładane są do opakowania zbiorczego (worek polipropylenowy) zawierającego etykietę z informacją o rodzaju siatki i ilości rolek w opakowaniu. W zależności od średnicy siatki w worku mieści się od 15 do 30 rolek.Na życzenie klienta istnieje możliwość zapakowania rolek w kartony. Natomiast przy dużych zamówieniach worki lub kartony są paletowane. Istnieje również możliwość pakowania siatki luzem w kartonach, w ilościach 250 metrów, 1000 metrów i 1500 metrów, tzw. siatka taśmowana, która jest używana w produkcji masowej wędlin. Zaletą siatki taśmowanej jest mały odpad produkcyjny.