Występują dwa rodzaje sznurka bawełnianego: elastyczny oraz nieelastyczny. Sznurek (przędza wędliniarska) służy do ręcznego bądź maszynowego sznurowania szynek, baleronów, polędwic oraz innych wyrobów wędliniarskich.
Stosuje się go w celu połączenia ze sobą rożnych kawałków mięsa i nadaniu im odpowiedniego kształtu oraz umożliwieniu im zawieszenia w wędzarni lub w piecu. Wszystkie sznurki
Sznurowanie ręczne bądź maszynowe wyrobów wędliniarskich surowych, gotowanych, pieczonych lub wędzonych. Istnieje możliwość równoczesnego zastosowania folii celulozowej, dzięki czemu końcowy wyrób uzyskuje lepszy smak i wygląd.
Sznurki elastyczne i nieelastyczne produkowane są w kolorze białym.
Dostępne rodzaje sznurka:
- szpagat POLSKI biały – rolka 0,1 kg oraz 0,5 kg (ok. 400 m);
- szpagat EXTRA biały – rolka 0,5 kg (ok. 700 m);
- elastyczny – guma opleciona przędzą poliestrową – rolka ok. 0,5 kg.
Sznurek pakowany jest w folię w ilości:
- 20 rolek – szpagat POLSKI biały 0,1 kg;
- 8 rolek – szpagat POLSKI biały 0,5 kg;
- 30 rolek – szpagat EXTRA biały 0,5 kg;
- 8 rolek – elastyczny.
Istnieje możliwość zakupu pojedynczych rolek sznurka.