Classic

Siatka CLASSIC to najczęściej stosowana siatka elastyczna do pieczenia, gotowania bądź wędzenia wędlin. Wszystkie siatki CLASSIC wykonane są z nici gumowych i przędzy poliestrowej, które spełniają wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Stosowna deklaracja zgodności może być dołączona przy sprzedaży siatki CLASSIC. Aby siatka ta zachowała swoje właściwości powinna być przechowywana w suchym, przewiewnym miejscu, w temperaturze od 4°C do 25°C, maksymalnie do 36 miesięcy. Wytrzymałość termiczna siatki CLASSIC w przypadku gotowania wynosi 120°C, natomiast w przypadku pieczenia, siatka posiada wzmocniony oplot gumy, dzięki czemu jej wytrzymałość termiczna wynosi 240°C.

 

 

Pakowanie wyrobów wędliniarskich surowych, gotowanych, pieczonych, bądź wędzonych z 1 kawałka mięsa oraz serów wędzonych. Ponieważ siatka CLASSIC wywiera lekki ścisk, zalecana jest przy wytwarzaniu produktów z delikatnych mięs, takich jak drób, ryby oraz sery. Istnieje możliwość równoczesnego zastosowania folii celulozowej, dzięki czemu końcowy wyrób uzyskuje lepszy smak i wygląd.

Przędza – podstawowym kolorem przędzy jest kolor biały oraz czerwony. Na specjalne zamówienie istnieje możliwość produkcji siatki z przędzą w kolorze czarnym, żółtym, pomarańczowym, zielonym, niebieskim, bordowym bądź brązowym.

Guma – podstawowym kolorem oplotu gumy jest kolor biały oraz czerwony. Na specjalne zamówienie istnieje możliwość produkcji siatki z gumą z oplotem w kolorze czarnym, żółtym, pomarańczowym, zielonym, niebieskim, bordowym bądź brązowym.

Dla odróżnienia wyrobów (np. szynka z łopatki czy udźca) lub dla pełniejszego wyeksponowania własnych wyrobów istnieje możliwość produkcji siatki CLASSIC z paskiem w kolorze czerwonym, czarnym, żółtym, pomarańczowym, zielonym, niebieskim, bordowym, brązowym bądź w kolorze tęczy.

Wykaz dostępnych rozmiarów przedstawia poniższa tabela.

Średnica [mm]*

Ilość oczek na obwodzie

80 (12)

8 / 12 / 14 / 36

100 (14)

8 / 12 / 14 / 18 / 24 / 36

115

8 / 12 / 14 / 18 / 24 / 36

125 (16)

6 / 8 / 16 / 18 / 24 / 36 / 48

150 (18)

8 / 9 / 16 / 18 / 24 / 36 / 48

160 (20)

18 / 24 / 36 / 48

180 (22)

18 / 24 / 36 / 48

200 (24)

8 / 18 / 24 / 36 / 48

220 (26)

8 / 16 / 24 / 36 / 48

240 (28)

9 / 16 / 18 / 24 / 36 / 48

250

18 / 24 / 36 / 48

260 (30)

18 / 24 / 36 / 48

280 (32)

18 / 24 / 36 / 48

300 (34)

18 / 24 / 36 / 48

310

18 / 24 / 36 / 48

330

18 / 24 / 36 / 48

350

18 / 24 / 36 / 48

*Podane rozmiary dotyczą siatki w jej maksymalnym rozciągu
(siatka może zostać nałożona na aplikator o średnicy nie większej niż podana średnica siatki)

Siatka CLASSIC dostępna jest w rolkach o nawoju długości 50 metrów (mierzone elektronicznie). Każda siatka jest zapakowana w woreczek foliowy i zaopatrzona w etykietę, na której jest zaznaczony rodzaj, rozmiar siatki oraz data produkcji. Rolki wkładane są do opakowania zbiorczego (worek polipropylenowy) zawierającego etykietę z informacją o rodzaju siatki i ilości rolek w opakowaniu. W zależności od średnicy siatki w worku mieści się od 15 do 30 rolek.Na życzenie klienta istnieje możliwość zapakowania rolek w kartony. Natomiast przy dużych zamówieniach worki lub kartony są paletowane. Istnieje również możliwość pakowania siatki luzem w kartonach, w ilościach 250 metrów, 1000 metrów i 1500 metrów, tzw. siatka taśmowana, która jest używana w produkcji masowej wędlin. Zaletą siatki taśmowanej jest mały odpad produkcyjny.